Colofon

Wie zijn wij

Hans van Dam, auteur van niet-weten.nl

Hans van Dam, auteur van De Linji lu en De Poortloze Poort, publiceert sinds 2015 dagelijks in het Boeddhistisch Dagblad.

Hij begon over niet-weten te schrijven in 2007 en plaatst de dwaalteksten waarin hij zijn verbijstering bezingt sinds 2009 op zijn website niet-weten.nl.

Hans houdt van alle tradities die iets over niet-weten te melden hebben, in het bijzonder de grote vier: advaita, zen, mystiek en filosofie.

Lucienne van Dam tekent, schildert en fotografeert voor de site en voor de krant.

Lucienne van Dam,, illustrator van niet-weten.nl

Publicaties Hans

Auteursrechten

Alle teksten op deze website zijn geschreven door Hans van Dam, tenzij anders vermeld. Alle afbeeldingen op deze website, zowel de foto’s als de tekeningen, zijn gemaakt door Lucienne van Dam.1

Creative Commons-Licentie
Ons werk valt sinds 1 november 2017 onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.2

Deze licentie komt hierop neer dat je zonder toestemming vooraf alles van onze hand mag kopiëren en distribueren, ook voor commerciële toepassingen, op voorwaarde van een duidelijke bronvermelding.


  1. Met uitzondering van Gucky de muisbever op de pagina Hans van Dam, jeugdfoto’s van Hans en zijn ouders en foto’s van Ramana Maharshi, Jean Klein en Wolter Keers.
  2. Niet-weten.nl behoort daarmee tot de Vrije kennis en de Vrije Culturele Werken, net als bijvoorbeeld de Wikipedia en Wikimedia Commons.

Disclaimer

Niet-weten.nl verkondigt geen leer en is niet verbonden aan of gekant tegen welke traditie, religie, filosofie, moraal of praktijk ook.

Dialogen op niet-weten.nl zijn geïnspireerd op echte brieven en gesprekken. Om het niet-weten zo duidelijk mogelijk voor het voetlicht te brengen en herkenning te voorkomen, heb ik de originelen gestript, verknipt, geanonimiseerd, geparafraseerd, gestroomlijnd en verdicht. Ze zijn dus niet uit het leven gegrepen, maar wel naar het leven geschreven.

Werken van mij die niet op deze site zijn terug te vinden, zoals de monografie ‘Prevelen in nevelen’, zijn fictief. Werken van mij die wel op deze site zijn terug te vinden ook.

Steeds opnieuw beginnen

Niet-weten is geen ganzenbord. Het begint niet bij één. Als je één tekst volledig doorziet, doorzie je ze allemaal. En als je er één niet doorziet, doorzie je ze geen van alle. Het maakt dus niet veel uit waar je begint of hoeveel je leest.

In feite zijn alle pagina’s op deze site inleidingen, want verder dan dat zal de weetniet nooit komen. Zen is steeds opnieuw beginnen, zei de Japanse zenboeddhist Shunryu Suzuki, en hetzelfde kan je zeggen van niet-weten. Met evenveel recht kan je alle pagina’s uitleidingen noemen, en niet-weten steeds opnieuw eindigen. Met evenveel recht, dat wil zeggen, geen, kan je niet-weten een eeuwig middenspel zonder begin of eind noemen.

Tip: Zalig zijn de armen van geest

Een bodemloze put

Praktisch iedere dag van het jaar wordt er aan deze website gewerkt. De paginatitels veranderen, de pagina-indelingen veranderen, de teksten veranderen en de plaatjes veranderen. Niet-weten.nl is al net zo’n bodemloze put als niet-weten. Niet-weten is al net zo’n bodemloze put als jij en ik.

Niet-weten is al net zo’n bodemloze put als jij en ik.

Apologie voor mijn apologie van niet-weten

Favicon

Het favicon, het teken dat op het tabblad in je browser verschijnt als je deze site bekijkt, is het lege symbool:

Hetzelfde teken, een ensoo met een streep erdoor, spreek uit ‘eh’, verschijnt in de linkerkolom onderaan:

Het staat symbool voor de lege leer, een metafoor voor niet-weten, dat zelf ook maar een metafoor is voor, eh, laten we zeggen verlichting, maar wat is verlichting? Een metafoor natuurlijk, maar waarvoor?

Host

Deze website wordt gehost door Webbureau Van Buuren.