Colofon

Wie zijn wij? Hans en Lucienne van Dam

Hans van Dam, auteur van niet-weten.nl

Hans van Dam, auteur van De Linji lu en De Poortloze Poort, publiceert sinds 2015 dagelijks in het Boeddhistisch Dagblad.

Hij begon over niet-weten te schrijven in 2007 en plaatst de dwaalteksten waarin hij zijn agnose bezingt sinds 2009 op zijn website niet-weten.nl.

Hans houdt van alle tradities die iets over niet-weten te melden hebben, in het bijzonder de grote vier: advaita, zen, mystiek en filosofie.

Lucienne van Dam tekent, schildert en fotografeert voor de site en voor de krant.

Lucienne van Dam,, illustrator van niet-weten.nl

Publicaties Hans

Auteursrechten: Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0

Alle teksten op deze website zijn geschreven door Hans van Dam, tenzij anders vermeld. Alle afbeeldingen op deze website, zowel de foto’s als de tekeningen, zijn gemaakt door Lucienne van Dam.1

Creative Commons-Licentie
Ons werk valt sinds 1 november 2017 onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.2

Deze licentie komt hierop neer dat je zonder toestemming vooraf alles van onze hand mag kopiëren en distribueren, ook voor commerciële toepassingen, op voorwaarde van een duidelijke bronvermelding.


  1. Met uitzondering van Gucky de muisbever op de pagina Hans van Dam, jeugdfoto’s van Hans en zijn ouders en foto’s van Ramana Maharshi, Jean Klein en Wolter Keers.
  2. Niet-weten.nl behoort daarmee tot de Vrije kennis en de Vrije Culturele Werken, net als bijvoorbeeld de Wikipedia en Wikimedia Commons.

Disclaimer en apologie

Niet-weten.nl verkondigt geen leer en is niet verbonden aan of gekant tegen welke traditie, religie, filosofie, moraal of praktijk ook.

Dialogen op niet-weten.nl zijn geïnspireerd op echte brieven en gesprekken. Om het niet-weten zo duidelijk mogelijk voor het voetlicht te brengen en herkenning te voorkomen, heb ik de originelen gestript, verknipt, geanonimiseerd, geparafraseerd, gestroomlijnd en verdicht. Ze zijn dus niet uit het leven gegrepen, maar wel naar het leven geschreven.

Hertalingen en bewerkingen van mijn hand, met name de Linji-lu en de Poortloze Poort, zijn geïnspireerd door niet-weten. Ze zijn dus niet neutraal, niet objectief en niet wetenschappelijk verantwoord, maar wel bevlogen.

Citaten op deze site zijn over het algemeen niet representatief voor de auteur of het werk in kwestie.

Werken van mij die niet op deze site zijn terug te vinden, zoals de monografie ‘Prevelen in nevelen’, zijn fictief. Werken van mij die wel op deze site zijn terug te vinden ook.

Apologie voor mijn apologie van niet-weten

Niet-weten is geen ganzenbord, het begint niet bij één

Niet-weten is geen ganzenbord. Het begint niet bij één. Als je één tekst volledig doorziet, doorzie je ze allemaal. En als je er één niet doorziet, doorzie je ze geen van alle. Het maakt dus niet veel uit waar je begint en hoeveel je leest.

In feite zijn alle pagina’s op deze site inleidingen, want verder dan dat zal een agnost nooit komen. Zen is steeds opnieuw beginnen, zei de Japanse zenboeddhist Shunryu Suzuki, en hetzelfde kan je zeggen van niet-weten. Met evenveel recht kan je alle pagina’s uitleidingen noemen, en niet-weten steeds opnieuw eindigen. Met evenveel recht, dat wil zeggen, geen, kan je niet-weten een eeuwig middenspel zonder begin of eind noemen.

Lees ook: Zalig zijn de armen van geest

Niet-weten is een bodemloze put, net als jij en ik

Praktisch iedere dag van het jaar wordt er aan deze website gewerkt. De menutitels veranderen, de paginatitels veranderen, de pagina-indelingen veranderen, de dwaalgids verandert, de teksten veranderen en de plaatjes veranderen. Niet-weten.nl is al net zo’n bodemloze put als niet-weten. Niet-weten is al net zo’n bodemloze put als jij en ik.

Niet-weten is al net zo’n bodemloze put als jij en ik.

Waar komt het favicon vandaan? Het lege symbool

Het favicon, het teken dat op het tabblad in je browser verschijnt als je deze site bekijkt, is het lege symbool:

Hetzelfde teken, een ensoo met een streep erdoor, spreek uit ‘eh’, vind je in de linkerkolom onderaan:

Het eh-teken staat symbool voor de lege leer, een metafoor voor niet-weten. Dat zelf ook maar een metafoor is voor, eh, laten we zeggen verlichting, maar wat is verlichting? Een metafoor natuurlijk, maar waarvoor?

Wie is onze host? Paul van Buuren

Deze website wordt gehost door Webbureau Van Buuren.