Publicaties

Publicaties van Hans van Dam over niet-weten: Niet te geloven! De Linji-lu en alle series in het Boeddhistisch Dagblad.

de Linji lu

Hedendaagse hertaling van de zenklassieker die ten grondslag ligt aan de rinzaischool van het zenboeddhisme. Inhoud: Voorwoord, Zestig monologen, Zestig dialogen, Nawoord. Je kunt kiezen uit vijf versies:

Boeddhistisch Dagblad over de Linji lu:

Linji Lu- Het boek dat niet te bespreken is
Na 35 jaar weer een nieuwe Nederlandse hertaling van de Linji lu
Winnaar bekend van verloting boek Hans van Dam
Het spook dat Linji heet
Nieuwe bulderaar in het BD

Boeddhistisch Dagblad

Hieronder een overzicht van mijn series in het Boeddhistisch Dagblad. Ze omvatten ruim duizend teksten.

Over het algemeen zijn de series op niet-weten.nl uitgebreider en de individuele dwaalteksten actueler omdat ik ze regelmatig redigeer. Publicaties in het Boeddhistisch Dagblad zijn momentopnames, dus statisch.

Series:

Catch 22
Tweeëntwintig metaforen voor spirituele verlichting. Wat zelf ook maar een metafoor is. Maar waarvoor? Deze serie op niet-weten.nl.

Dementie, spiritualiteit en niet-weten
Een dementie à trois – Uniek verhaal over twee demente ouders en een weetniet van een zoon. Is er enig verschil tussen dementie en spiritueel niet-weten? Dit drieluik op niet-weten.nl.

Haiku op haiku
‘Nooit boog het beeld van / Boeddha ver in de heide / eens naar mij terug.’ Haiku op haiku. Rijmloze agnose; lettergrepen naar niet-weten. Deze serie op niet-weten.nl

Kaartenhuis
Metaforen voor niet-weten. Deze serie op niet-weten.nl.

Mensendwazen
Over de waanzin van zoeken, zitten, wijsheid en het napraten van de medemens. Deze serie op niet-weten.nl.

de Mystiek van alledag
‘Verwondering is de wortel van de mystiek.’ Briefwisseling over het mysterie van het bestaan. Deze serie op niet-weten.nl.

Niet te geloven! De Linji lu
‘Laat gaan, en alles gaat vanzelf.’ Zenklassieker de Linji lu volgens Hans van Dam. Deze serie op niet-weten.nl.

Niet om door te komen! De Poortloze Poort
Lachen en huilen om het raadsel van het leven; de zenklassieker ‘de Wumenguan’ volgens Hans van Dam. Frisse, geïllustreerde vertaling van de achtenveertig koans van de zenklassieker de Wumenguan, aangevuld met circa vierhonderdtachtig dwaalteksten die de koans van alle kanten belichten.Deze serie op niet-weten.nl.

de Perongelukexpress
Ben jij het die wat wil of heerst de wil in jou? Is kiezen wel een keuze? Dwingende dialogen over onvrije wil en ongewilde vrijheid. Deze serie op niet-weten.nl.

het Stilte-evangelie
‘In den beginne was het Woord, en het Woord was stilte, en het was stil.’ Korte serie over stilte en niet-weten ter gelegenheid van de feestdagen. Deze serie op niet-weten.nl.

Verdwijnpunten
Kom uit je kokervisie! Standpunten, vluchtlijnen en raakvlakken in de eindeloze ruimte van niet-weten. Voor uitloopmensen. Deze serie op niet-weten.nl.

Wat is spiritualiteit?
‘Ware spiritualiteit kent geen valse spiritualiteit.’ Dwaalteksten over gezond verstand, spiritueel verstand, ghost busters en de geest van niet-weten. Deze serie op niet-weten.nl.

Wijde Weetniet
De verlichting voorbij; interview met Hans van Dam over de onzienlijke lichtheid van de duisternis en de wijdsheid voorbij alle wijsheid. Deze serie op niet-weten.nl.

Zalig zijn de armen van geest
‘Wie niet wordt als een kind zal het koninkrijk der hemelen niet binnengaan.’ Belijdenis van een onnozelaar. Deze serie op niet-weten.nl.

Zenmeester Hans van Dam
Drieluik over valse meesters. Dit drieluik op niet-weten.nl.

Zenparadoxen; eerbewijs aan zen
‘Zen is geen leer. Ik leer het door het af te leren. Zo bewijs ik het de grootste dienst.’ Deze serie op niet-weten.nl

Zondagskindjes
Dwaalteksten die geen deel uitmaken van een serie. Ze verschijnen meestal op zondag.

In het Boeddhistisch Dagblad zijn de zondagskindjes gegroepeerd onder enkele tientallen labels, waaronder brieven advaita, brieven niet-weten, brieven verlichting, brieven zen, loflied op niet-weten en weetnietkunde.

Op niet-weten.nl vind je de zondagskindjes soms terug op gelijknamige pagina’s, zoals Brieven advaita, Brieven niet-weten, Brieven verlichting, Brieven zen, Loflied op niet-weten en Weetnietkunde.

Pagina’s op niet-weten.nl bevatten meestal teksten die onder het gelijknamige label in de krant niet voorkomen, en omgekeerd.

Een aantal labels correspondeert niet met een pagina en vice versa.


Dwaalgids Hans geeft te denken
Aankondiging van de rubriek ‘Hans geef te denken’.

Alle stukjes van Hans van Dam in het Boeddhistisch Dagblad
Chronologisch auteursarchief van nieuw naar oud.